Citraška sekcija

Sekcija je osnovana 2020. godine zahvaljujući potpori Mađarske fondacije Csoóri Sándor i potpori Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Tijekom godina, zahvaljujući nekoliko izvora financiranja, društvo je uspjelo osigurati 10 citri i jednu kololutnju. Sami smo izradili i dva narodna instrumenta za ritam od ćupova.

Citraši su 2022. godine nastupili ukupno 25 puta, a 2023. godine 20 puta, među kojima se ističu nastupi u Trojeglavi, Pakracu, Vardarcu, u Zagrebu na Zrinjevcu te na Muzičkoj akademiji.

Članovi citraškog ansambla su mađarska djeca iz Zagreba, nekolicina njih  pohađa ili je pohađala mađarski razred u Osnovnoj školi Ivana Gundulića, a također su članovi Odreda Izviđača „Zrínyi Miklós“ iz Zagreba. Tijekom 2022. godine citraška je skupina nastupila i u Osijeku na glazbenom natjecanju Saveza izviđača Hrvatske, gdje su postigli veliki uspjeh.

Naš citraški orkestar na nastupima vrlo često uživo prati i dječju folklornu skupinu Društva. Uz pratnju citraškog orkestra nastupa i Mali zbor, izvodivši mađarske narodne pjesme.

U Mađarskom kulturnom društvu  sviranje glazbenih instrumenata i odlazak na nastupe realizira se uz potporu mađarske i hrvatske vlade.

Citraška sekcija, pod vodstvom Balázs Piri Zoltána, izuzetno uspješno djeluje. Broj članova kontinuirano raste (10 svirača), posjeduju 12 instrumenata (7 krugova, 3 savjeta, 2 privatna). Probe se održavaju srijedom i subotom prijepodne.

Rad  sekcije podržava i naš Mali zbor s 4-5 članova, a suradnja s folklornom skupinom i izviđačkim odredom također je redovita.

Uspješan rad, nabavu instrumenata i djelomično nastupe financirao je natječaj Csoóri Sándor.