Mješoviti zbor

Julianna Nagy Varjas bila je glavna osnivačica mješovitog zbora. Osnovna ideja nastala je iz činjenice da su mnogi članovi Kola bili ljubitelji narodnih pjesama, te da su voljeli pjevati. Naši su događaji obično završavali tako da smeo se okupili uz klavir gdje je Dénes Barna svirao, pa tako je on dobio ulogu glazbenog voditelja.

Datum osnivanja mješovitog zbora je 7. siječnja 2012. godine – sa 20 pjevača.

U trenutku njezina nastanka nije bilo važno ima li prijavljena osoba ima dobar  glas, sluh, glazbenu naobrazbu i poznaje li uopće mađarske pjesme.

Osnovni uvjet za sudjelovanje u zboru bio je da osoba želi upoznati blago mađarskog glazbenog svijeta, učiti, proširiti svoje znanje o mađarskoj glazbenoj kulturi i, ne manje važno, zabavljati se zajedno s ostalima članovi zbora. Pjevanje smo uvježbavali petkom popodne, a nakon pjevanja, neizostavni su bili kruh s masti i palinka.

No, nedugo poslije početka ozbiljnijih  nastupa – za zahtjevne izvedbe – postao je nužan „profesionalni” menadžment. Tako je u jesen 2012. napravljen značajan iskorak, kad je Péter Jakobcsics preuzeo je stručno vodstvo, pa je pjevanje postalo kontrolirano, stjecalo se elementarno glazbeno znanje. Klavirsku pratnju i dalje je osiguravao Dénes Barna. Probe se održavaju redovito, ponedjeljkom poslijepodne.

Voditelj zbora odabrao je gradivo „333 vježbe čitanja“ Zoltána Kodálya kako bi pjevači poboljšali svoju glazbenu intonaciju, razvili osjećaj za ritam i naučili solmizirati, što je osnova glazbenog znanja.

Cilj kontinuiranog rada bio je proširiti repertoar Mješovitog zbora, ne samo narodnim pjesmama, već ga obogatiti djelima koja zadovoljavaju i ozbiljnija očekivanja, obradama Zoltána Kodályja, Béle Bartóka i drugih autora.

U listopadu 2013. godine, odlukom Upravnog odbora Društva, Mješoviti zbor je dobio status „stručnu skupine”, a za voditelja je imenovan Péter Jakobcsics.

Time je mješoviti zbor stekao mogućnost samostalnog fnanciranja što su iskoristili za kupovinu svečane odjeće za nastupe.

Tijekom godina mješoviti zbor je redovito nastupao na priredbama Društva, u Mađarskom institutu, na manjinskim sajmovima grada, na božićnim koncertima manjina itd.

Mješoviti zbor vodi i svoju “kroniku” u kojoj bilježi svaki značajniji događaj, programe nastupa i fotografije od samog početka djelovanja.

U 2022. godini obilježili smo 90. obljetnicu postojanja Društva, a u sklopu toga i desetogodišnju postojanje Mješovitog zbora koji je dao sadržajan i kvalitativan obol kulturnim aktivnostima Društva.

U travnju 2023. u Društvu Ady izveden je svečani koncert povodom desetogodišnjice postojanja pod nazivom „Deset godina pjevanja“.

Probe u jesenjskom radoblju ponovno kreću i rad se nastavlja.

Péter Jakobcsics,
voditelj zbora