O nama

Mađarsko kulturno društvo Ady Endre iz Zagreba osnovali su 1932. godine Mađari koji su živjeli u Zagrebu, kao i studenti iz Vojvodine i Mađari iz Hrvatske koji su studirali u Zagrebu. Društvo je svoje zlatno doba doživjelo 60-tih i 70-tih godina, kada je u hrvatski glavni grad godišnje pristizalo pedesetak studenata iz Vojvodine i Slavonije i Baranje. Ovim studentima, društvo je bilo drugi dom, a njegov najvažniji zadatak bio je njegovanje mađarske kulture i običaja.

Društvo Ady Endre ima širok raspon aktivnosti: dramsko društvo, glazbenu skupinu, mješoviti zbor i sekciju stolnog tenisa, kao i održavanje tečaja sviranja na citri i učenja narodnih plesova.

U Društvu redovno obilježavamo mađarske nacionalne blagdane, kao što organiziramo i književne i kulturne večeri i programe njegovanja tradicije.

Surađujemo s ostalim mađarskim udrugama u Hrvatskoj i Mađarskoj, a njegujemo dobre odnose i s Róbertom Jankovicsem, saborskim zastupnikom Mađara.

Povijest društva

Najvažnija događanja od osnutka društva do danas

Awesome Image
1932
Zagreb

Osnivanje društva

Društvo je osnovano 19. lipnja 1932. godine, kada su 64 studenta u đačkom domu u Tvrtkovoj ulici osnovali Kulturno društvo madžarskih akademičara u Zagrebu.

Awesome Image
1992

Plaketa

Ministar kulture i prosvjete Republike Mađarske Društvu je dodijelio vrijednu plaketu Pro Cultura Hungarica.

Awesome Image
2007

Promjena sjedišta

Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom nudi Društvu prostor u Martićevoj 8.

Awesome Image
2022

90. obljetnica

Društvo je 2022. godine proslavilo 90. obljetnicu osnutka.